Mexický miliardár Carlos Slim je hlavným akcionárom New York Times

16.01.2015 Celý región

New York 16. januára (TASR) - Mexický miliardár Carlos Slim (64) je nielen druhým najbohatším mužom sveta, ale teraz už aj hlavným akcionárom popredného amerického denníka New York Times. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Slim nedávno nakúpil akcie New York Times za 101,1 milióna USD (86,35 milióna eur), čím jeho podiel dosiahol 16,8 %. Kontrolný balík akcií aj naďalej zostáva v rukách rodiny Sulzbergerových prostredníctvom jednej nadácie.

Miliardár sa v denníku prvýkrát angažoval počas finančnej krízy v roku 2009, keď mu požičal 250 miliónov USD. V tom čase sa tlači výrazne znížili príjmy z reklamy. Denník musel vykonať drastické úsporné opatrenia a predať väčšinu svojich kancelárií na Manhattane.

Časopis Forbes zaradil Slima s majetkom v odhadovanej hodnote 72 miliárd USD na druhé miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Majetok nadobudol ako podnikateľ v telekomunikáciách a následne rozšíril svoju činnosť aj do ďalších priemyselných oblastí. Mexičan však ani zďaleka nie je jediný, kto pre seba "objavil" mediálny biznis. Napríklad, zakladateľ Amazonu Jeff Bezos v roku 2013 kúpil Washington Post a najznámejší investor Warren Buffet investoval nemalé čiastky do viacerých periodík.

(1 EUR = 1,1708 USD)
 

Vyberte región